🌸 Orzechy piorące 🌸🌰

Czy wiesz, że…

 

🌸 Orzechy piorące pochodzą z indyjskich i neapolskich drzew o tajemniczej nazwie „Sapindus Mukorossi”.

🌰 Z zebranych owoców usuwany jest środek, a łupiny są suszone tak długo aż osiągną ciemny kolor.

 

🌰  To właśnie łupina jest środkiem piorącym i czyszczącym, ponieważ zawiera substancje o nazwie saponiny. Saponiny w kontakcie z wodą zamieniają się w pianę, za pomocą której można wyprać ubrania lub umyć naczynia.

 

🌰  Około 5 do 6 połówek pokruszonych łupin wsypuję do bawełnianego woreczka lub… bawełnianej skarpetki bez pary i wrzucam bezpośrednio do bębna z ubraniami.

🌰  Orzechy idealnie nadają się do prania kolorowego i białego w temperaturze od 30oC do 90oC. Naturalne saponiny nie rozpuszczają farb w tkaninach, śmiało więc można mieszać kolory nawet przy gotowaniu. Jeśli pierzemy białe rzeczy, dodaję 2 łyżki sody oczyszczonej, by prane tkaniny zyskały śnieżną biel.

🌰  Orzechy mogą pozostać w pralce aż do zakończenia cyklu prania. W trakcie płukania woda jest zimna i często odnawiana. W tej fazie wydziela się niewiele saponiny. Ta mała ilość pozwala właśnie na zmiękczenie prania. Rzeczy są czyste, miękkie w dotyku, nie czuć żadną chemią. Do ostatniego płukania dodaję pół szklanki octu.

🌸 Polecam!!

🌿🌱 Miłorząb dwuklapowy 🌿🌱

Ginkgo biloba L.

DZIAŁANIE: ANTYOKSYDACYJNE, ŁAGODZĄCE PODRAŻNIENIA, PRZECIWZAPALNE

🌱 Badania wykazują, iż wyciągi z miłorzębu opóźniają procesy starzenia się skóry, poprzez wzrost kolagenu i fibronektyny oraz silne działanie antyoksydacyjne.

🌱Dodatkowo ekstrakty przyspieszają transport tlenu i produktów odżywczych do tkanek, uelastyczniają i ujędrniają skórę, zapobiegają powstawaniu teleangiektazji, łagodzą cienie i opuchliznę pod oczami, wzmacniają tkankę łączną skóry, działają przeciwbakteryjnie.

🌱Miłorząb dwuklapowy zawiera antyoksydacyjne flawonoidy, witaminę C, uszczelniającą naczynia krwionośne i rozjaśniającą przebarwienia, oraz naturalne filtry UVB.

🌱 Ponadto w wyciągach z tej rośliny występuje antyalergiczna kwercetyna, która działa na zasadzie hamowania uwalniania histaminy oraz enzymów biorących udział w produkcji leukotrienów i prostaglandyn. Wyciągi z nasion tonizują i stymulują skórę.

🌱 Roślina znana jest ze swoich właściwości wzmacniających i uelastyczniających strukturę włosa, a także łagodzących podrażnienia, co ma duże znaczenie w przypadku cer wrażliwych i naczyniowych.

🌱Poprzez pobudzanie cyrkulacji krwi i limfy pomaga w zwalczaniu cellulitu. Działanie antyoksydacyjne oparte jest m.in. na hamowaniu wytwarzania wolnych rodników oraz zatrzymywaniu reakcji utleniania lipidów, którą zapoczątkowują wolne rodniki tlenowe.

🌱Zawartość charakterystycznych dla tej rośliny biflawonoidów, takich jak ginkgetyna i bilobetyna warunkuje silne właściwości przeciwzapalne.

 

Balsam myjący z wyciągiem z miłorzębu dwuklapowego znajdziesz tu.

🌸 Jeżówka purpurowa 🌸

🌸 Echinacea purpurea (L.) Moench

🌸 DZIAŁANIE: ODMŁADZAJĄCE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZAPLANE

🌸 Jeżówka purpurowa jest
byliną pochodzącą z Ameryki Pólnocnej. Uprawiana powszechnie w Europie i Azji dla celów leczniczych. Wyciągi z jeżówki zawierają glikozydy, flawonoidy, polisacharydy, seskwiterpeny.
🌸 W kosmetyce ceniona ze względu silne działanie odmładzające, nawilżające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz gojące. Stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i kwasu hialuronowego oraz hamuje działanie enzymów, które degradują kwas hialuronowy.
🌸 Wyciąg z jeżówki purpurowej znajdziesz w serii Skin Essentials.

Len zwyczajny

Linum usitatissimum L.

DZIAŁANIE: PRZECIWZAPALNE, REGENERUJĄCE, OCZYSZCZAJĄCE, OCHRONNE, UJĘDRNIAJĄCE, NAWILŻAJĄCE

Korzystne działanie i szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych ma pozyskiwany z nasion lnu olej bogaty w glikozydy ułatwiające przenikanie substancji aktywnych w głąb naskórka,  oraz kwasy takie jak kwas oleinowy, linolowy i strearynowy. Substancje te w bardzo skuteczny sposób przeciwdziałają nadmiernemu rogowaceniu naskórka, regenerują, odżywiają, nawilżają i ujędrniają skórę, a także działają przeciwzapalnie, odbudowując m.in. ochronną warstwę lipidową naskórka. Zawarte w oleju lnianym kwasy omega-3 chronią przed promieniowaniem UV, a witamina E działa antyoksydacyjnie, spowalnia procesy starzenia i odbudowuje naskórek. Olej lniany świetnie nadaje się do leczenia schorzeń skórnych takich jak egzema, łuszczyca czy trądzik, łagodzi też oparzenia posłoneczne, poprawia stan włosów odżywiając je i tworząc na powierzchni warstwę ochronną.

🌿🌵 Siła aloesu drzewiastego 🌿🌵

🌿🌵 Badania przeprowadzone przez Instytut Palatinin Salzano Venezia we Włoszech sugerują, że aloes drzewiasty (aloe arborescens) zawiera aż o 200% więcej fitoskładników i składników aktywnych niż aloes zwyczajny (aloe vera), co czyni go najzdrowszym i najskuteczniejszym rodzajem z aloesowej rodziny.
🌿🌵 Do najważniejszych, udokumentowanych korzyści zdrowotny płynących z aloesu drzewiastego należą:
– szybsze gojenie się ran;
– nawilżanie skóry;
– działanie przeciwutleniające;
– stymulowanie odnowy komórkowej;
– oczyszczanie z toksyn całego ciała;
– wzmocnienie układu krwionośnego i pokarmowego,
– silna poprawa funkcjonowania układu immunologicznego;
– stabilizacja poziomu cukru we krwi;
– alkalizowanie organizmu;
– regulacja ruchów jelit;
🌿🌵 Ojciec Zago w swojej książce, cytując różne publikacje naukowe, twierdzi, że siłę aloesu drzewiastego można z powodzeniem wykorzystywać w terapii i profilaktyce antynowotworowej.
🌿🌵 Kolejny dowód na to, że natura wie lepiej co dla nas dobre i skuteczne  😉

🥥 Cudowny olej kokosowy 🥥

 

🥥 Czy wiesz skąd się biorą niezwykłe właściwości oleju kokosowego?
🥥 Zawiera on unikalne połączenie kwasów tłuszczowych, dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Dzięki posiadaniu krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy) wykazuje właściwości:
  • odżywcze,
  • nawilżające,
  • wygładzające,
  • antybakteryjne,
  • ochronne (np. przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych).
🥥 Włosy po terapii kokosowej stają się lśniące, odbudowane i dodatkowo chronione. Znajduje on zastosowanie w wielu kosmetykach o szerokim spektrum działania. Sprawdza się m.in. w kremach dla cery suchej, balsamach nawilżających, preparatach na trądzik, czy kremach przeciwzmaszczkowych.
🥥 A do tego jak pachnie!!! 🥥

🌼 Olej słonecznikowy 🌼

Czy wiesz, że…..

Olej słonecznikowy jest bogatym źródłem Witaminy E?

Zwaną także witaminą młodości, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Znajduje ona liczne zastosowanie również w sferze kosmetycznej.

To dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i zmiękczającym jest składnikiem wielu kosmetyków przeciwstarzeniowych. Wykorzystywana  jest również w kosmetykach przeznaczonych do skór mieszanych i problematycznych. Korzystnie wpływa na regulację wydzielania sebum. 

Dlaczego? Wszystko dzięki kwasowi tłuszczowemu omega-6, czyli kwasowi linolowemu. Jest on składnikiem ludzkiego sebum i cementu międzykomórkowego. Stąd właśnie reguluje nadmierne przetłuszczanie się skóry (wyrównuje działanie gruczołów łojowych). Kwas linolowy znakomicie nawilża skórę i pozostawia ją gładką. Przy trądziku naskórek często staje się gruby i szorstki. Olej słonecznikowy likwiduje ten problem.

🌿 Niezapominajka alpejska 🌿

Czy wiesz, że niezapominajka posiada właściwości fitoregulacyjne?

Wyraźnie zmniejsza worki pod oczami, nawilża i wygładza skórę.

Z kolei kąpiele w wywarze ujędrniają skórę, uspakajają, wyciszają i pomagające zasnąć.

Niezapominajki zawierają kwas kawowy, chlorogenowy i rozmarynowy, sporo krzemionki, śluzy i saponiny, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe ściągające, wykrztuśne i zmniejszające potliwość.

Liście, kwiaty i łodygi zbiera się od kwietnia czasie kwitnienia i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu.

Całą serię produktów Aqua Virtualle z wyciągami botanicznymi m. in. z niezapominajki znajdziesz tu

 

🌼 Arnika górska – zioło upadków…. 🌼

🌼 Pachnące i miłe dla oka żółte kwiaty arniki mają tak wiele cenionych od wieków właściwości, że mało brakowało, by ta roślina całkiem wyginęła. Dziś arnika jest pod ścisłą ochroną, a surowiec do wyrobów farmaceutycznych i kosmetycznych pochodzi z upraw.

Zastosowanie arniki górskiej w ziołolecznictwie:

🌼 krwiaki, siniaki, stłuczenia,

🌼 obrzęki, wylewy podskórne,

🌼 urazy sportowe,

🌼 zastoje limfatyczne,

🌼 plamice i teleangiektazje,

🌼 oparzenia i uszkodzenia naskórka,

🌼 owrzodzenia i czyraki,

🌼 łagodzenie reakcji alergicznych i stanów zapalnych zmniejszanie i wybielanie blizn.

🌼 Przy skręceniu, stłuczeniu, zwichnięciu czy choćby w przypadku zakwasów przetrenowanych mięśni arnika szybko przyniesie ulgę. Poza działaniem przeciwzapalnym, usprawniającym krążenie i uszczelniającym naczynia krwionośne ekstrakt z arniki ma też właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, a ponadto wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Dlatego jest to wyjątkowo cenny składnik rozmaitych preparatów przeznaczonych do leczenia urazów i kontuzji.

💛 Nagietek, cudowna roślina na wyciągnięcie ręki!! 💛

 

Nagietek lekarski (łac. Calendula officinalis) to popularna roślina jednoroczna, którą uprawia się jako kwiat ozdobny, ale również w celach leczniczych.

Nagietek od setek lat jest znany ze swoich właściwości leczniczych. Można go używać wewnętrznie, pijąc napar z suszonych kwiatów, a także zewnętrznie – do pielęgnacji skóry. 

Naukowcy udowodnili, że substancje zawarte w nagietku lekarskim hamują wzrost komórek nowotworowych. Dodatkowym plusem jest to, że roślina ta wzmacnia odporność], a to pozwala organizmowi skuteczniej walczyć z chorobą.

Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego uśmierza ból gardła i pomaga szybciej pozbyć się drobnoustrojów odpowiedzialnych za infekcję.

Nagietek jest znany przede wszystkim jako naturalny środek na choroby i stany zapalne skóry. Wyciąg z kwiatów nagietka można stosować zewnętrznie na uszkodzenia skóry różnego typu, np. na rany, otarcia, oparzenia, odmrożenia, wrzody, stłuczenia, wysypkę, ukąszenia owadów.

Nagietek świetnie regeneruje skórę, dlatego jest często stosowany przez przemysł kosmetyczny. Wyciąg z nagietka pomaga na trądzik, ponieważ przyspiesza gojenie wyprysków i zapobiega powstawaniu zaskórników. Wykazuje również właściwości nawilżające, dlatego jest polecany do cery suchej, ze skłonnością do łuszczenia. Nagietek to bezpieczny składnik, dlatego może być stosowany również przez osoby ze skórą wrażliwą.

Nie dość, że posiada tak cudowne właściwości to jeszcze tak łatwo dostępny!!  Nic tylko korzystać!!